Není to ještě tak dávno, co se vařilo čelem ke zdi. Trendem jsou v posledních letech kuchyně směrem buďto z okna, nebo ve směru obytného prostoru. Do oddělených či malých kuchyní se lépe hodí klasické uspořádání, nebo je nutná nákladná změna dispozice.
Při výběru kuchyně nás nejvíce omezuje prostor. Navíc současná kuchyň začíná být doslova "laboratoří" na vaření a při umístění všech moderních spotřebičů vyžaduje značně velkou plochu. Proto majitelé menších bytů musí leckdy slevit ze svých nároků.
Dříve běžné sestavy do písmene L nebo U přestávají optimálně fungovat, protože ke všem spotřebičům potřebujeme přímý přístup, a to rohové části sestav neumožňují. Výhodnější jsou proto dva kuchyňské bloky v rovnoběžných linkách, přičemž jeden díl může být kuchyňský ostrůvek. Výhodou ostrůvku je orientace směrem do obytného prostoru. Ovšem pokud chcete v ostrůvku mít spotřebiče, je třeba vše s předstihem připravit. Zásadní chybou ve skladbě kuchyně je velká vzdálenost chladničky od dřezu nebo přímé sousedství dřezu a sporáku, právě mezi nimi potřebujete nejvíce místa na pracovní desce.
Dispozice kuchyně
- lineární kuchyně
- paralelní kuchyně
- kuchyně do tvaru L
- kuchyně do tvaru U nebo C
- kuchyně s varným ostrovem
- a všemožné kombinace těchto uspořádání.
Správná návaznost jednotlivých kuchyňských pracovišť vychází z procesu vaření. Klasická sestava tedy vychází od ledničky přes první pracovní plochu, kde potraviny odkládáme, k dřezu, za dřezem následuje další, větší pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Celou sestavu ukončuje sporák, vedle něj by měla být ještě odkládací plocha na horké nádoby.
Kuchyňská deska pro přípravu surovin a potravin musí být kvalitní a s povrchem, který se dobře udržuje. Protože se jedná o nejvíce využívanou pracovní plochu v kuchyni, měla by být dostatečně velká. Doporučuje se minimální šířka 80 centimetrů, důležité je i správné a dostatečné osvětlení. V blízkosti desky by měly být snadno dostupné různé kuchyňské potřeby. Pokud máte malý prostor, i tak se snažte myslet na to, aby byl ideálně z obou stran varné desky i dřezu 30 cm prostor pro odklad.
Sporák, nebo varná deska většinou bývají v rozměrech čtyř ploten, pokud ale máte málo místa, určitě si vyberete i z úspornějších variant dvouplotýnkových vařičů. Myčku je dobré mít úhlopříčně od dřezu a neměla by být kvůli bezpečnosti pod varnou deskou. Přímo pod dřezem je ideální odpadkový koš na tříděný odpad.
Digestoř volíme dle typu kuchyně. Mohou být klasické s odtahem do komína, bez odtahu, ostrůvkové, stropní, součást varné desky, výsuvné a další. I tady je výběr z mnoha designů, a tak je volba jen čistě na vás. Nezapomínejte ovšem, že výška digestoře nad elektrickou varnou deskou je minimálně 65 cm, nad plynovou 75 cm.
Lidé, kteří bydlí úsporně leckdy řeší v kuchyni i místo pro pračku. Ta by v kuchyni ale mohla dělat nevyžádaný hluk.
Na co myslet
- pokud stojí chladnička jako první v řadě u stěny, počítejte s odsazením 5 až 7 cm, jinak se dveře neotevřou úplně.
- na správnou výšku je citlivá pečicí trouba, optimální výška dna je kolem 90 cm, neměla by přesáhnout 115 cm.
- výška pracovní plochy se pohybuje od 85 do 95 cm podle výšky majitele.
- myčku je dobré mít úhlopříčně od dřezu, přímo pod dřezem je ideální odpadkový koš na tříděný odpad. Myčka by také neměla být pod varnou deskou z bezpečnostních důvodů.
- digestoř bez odtahu do komína (recirkulační) neodstraní škodlivé zplodiny a hlavně páru. Výška digestoře nad elektrickou varnou deskou je minimálně 65 cm, nad plynovou 75 cm.
Kuchyňská linka a její vybavení je základ všeho, co se v kuchyni děje. Šetřit se v tomto případě opravdu nevyplatí. Vycházejte především z toho, že vše by na sebe mělo plynule navazovat.
Mohlo by vás zajímat
Kuchyně
Jaká je cesta od vysněné kuchyně k její realizaci? Společně teď jednu naplánujeme!
Už v minulém dílu jsme se zaměřili na to, jak naplánovat kuchyni. Také v tomto dílu se podíváme na to, jak proces plánování probíhá od prvního nápadu až po realitu. Nezapomínejte na to, že kuchyně je část domu, kterou je potřeba promyslet ještě než začnete zařizovat interiér. Důležitý je vzhled, praktičnost a samozřejmě i rozpočet. Jak udělat z kuchyně prostor, ve kterém se budete cítit dobře a příprava jídla vás bude těšit? Na to jsme se zeptali designéra kuchyní Miloše Kopeckého.
Mohlo by vás zajímat
Kuchyně
Nejčastější problémy u instalace kuchyně
Instalace jsou často opomíjené téma, přitom právě toto velmi ovlivňuje dispozici samotné kuchyně, návrh, výběr spotřebičů a ve finále i cenu. Je proto důležité si nechat s předstihem zhotovit instalační plán. Především pak u nájemního bydlení díky němu můžete ušetřit spoustu peněz.