Poradíme vám, jak by mělo vypadat tradiční velikonoční menu
Víte, co byste měli jíst třeba na Škaredou středu? A že na Zelený čtvrtek nemusíte jíst jenom špenát? My vám poradíme, jaký jídelníček sestavit a také, jak si letos vyzdobit slavnostní tabuli.
Velikonoce jsou pro mnohé svátky jara, pro křesťany však představují to nejdůležitější období vůbec. Letos připadá Velikonoční neděle na 4. dubna, ale velikonoční období pro věřící začalo už 17. února Popeleční středou. Tou začíná postní doba trvající až do Zeleného čtvrtka, který letos připadá na 1. dubna.
Škaredá středa
Na škaredou středu se pečou jidáše. Bramborové placky se špenátovým nákypem a palačinky. A protože by vše mělo být škaredé, klidně palačinky potrhejte, tak aby vše vypadalo nepovedeně.
Zelený čtvrtek
Na Zelený čtvrtek si křesťané připomínají poslední večeři Páně. Ke snídani byste si tak měli dát středeční jidáše potřené medem, abyste byli následně zdraví po celý rok. I přestože se v českých domácnostech nejčastěji vaří špenát, fantazii se meze nekladou, hlavní je zelená barva. Uvařit si můžete i hrachovou kaši nebo těstoviny se zeleným pestem.
Velký pátek
Velký pátek je dnem půstu. Úplně nejlepší by proto bylo, kdybyste celý den nic nejedli. Pokud ale ze zdravotních důvodů nemůžete a nebo pokud jde o děti, zkuste alespoň vynechat živočišné produkty.
Bílá sobota
Na Bílou sobotu se připravuje velikonoční nádivka, něco sladkého ke kávě a nezapomeňte ani na mazanec.
Boží hod velikonoční
V tento den je základem masový vývar a jako hlavní chod se podává jehněčí maso, případně telecí či kůzlečí. Nezapomeňte na sladkého velikonočního beránka.
Velikonoční pondělí
Právě na Velikonoční pondělí se chystá nejvíce dobrot pro koledníky. Připravují se chlebíčky, jednohubky, buchty a velký oběd.
Nezáleží na tom, jestli máte velkou rodinu nebo čekáte množství koledníků. Možná kvůli pandemii plánujete pouze překvapit milou velikonoční snídaní svého partnera. I tak si jídelní stůl vyzdobte velikonočními dekoracemi a nechte do domácnosti vstoupit veselou náladu a jarní vánek.
Až budete chystat velikonoční slavnostní tabuli, nezapomeňte, že letos je v kurzu příroda a přirozenost. Zvolte proto přírodní barvy, jemné pastelové palety a detaily v podobě peříček, natrhaných větviček a čerstvých květů. Letos by podle trendů nemělo být nic příliš křiklavé. Veškerý design vychází z přírody, a proto se snažte si ji přivést i na váš stůl. Využijte jemné krajky, peříčka, proutí, a vajíčka decentně barvená v zemitých barvách. Na ubrousky použijte jemné tkaničky, pod které můžete zasunout malou čerstvou větvičku. Talíře vyndejte buď moderní jednobarevné nebo pokud si chcete pohrát, tak retro malované po babičce. Nebojte se dekorace vytvořit z toho, co ráno najdete na zahradě.
Psali jsme také: